Αρχικά, παίρνοντας την απόφαση να πουλήσουμε το ακίνητό μας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε την «ζητούμενη τιμή», δηλαδή το ποσό εκείνο το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να «πιάσει» το ακίνητό μας στη αγορά. Στα πλαίσια του ορισμού της τιμής πώλησης του ακινήτου μας στην αγορά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι παρακάτω Στην πραγματικότητα όμως η τιμή πώλησης ενός ακινήτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες :
- Η θέση του (location).
- Η παλαιότητα ακινήτου (έτος κατασκευής)
- Η ποιότητα κατασκευής (από τα στατικά και την ποιότητα σκυροδέματος έως και το τελικό φινίρισμα).
- Η κατάσταση ακινήτου του ακινήτου ( τελευταία ανακαίνιση ή απαιτούμενη ανακαίνιση)
- Ο όροφος του (υπάρχει διαφοροποίηση στην τιμή και από όροφο σε όροφο).
- Οι βοηθητικοί χώροι που διαθέτει το ακίνητο, όπως πάρκιν και αποθήκη.
- H τιμή πώλησης αντίστοιχων ακινήτων στην περιοχή.
- Οι προοπτικές ανάπτυξης και έργα υποδομής στην περιοχή.
- Η Αντικειμενική αξία του ακινήτου.
- Η τακτοποίηση βοηθητικών και ημιυπαιθρίων χώρων.
- Η πραγματική δόμηση να συμβαδίζει με την άδεια οικοδομής.
- Ο βασικός νόμος της αγοράς (Προσφορά- Ζήτηση).
- Και ο χρόνος που θέλετε να πουληθεί. Η βιασύνη διαμορφώνει καθοδικά την τιμή του ακινήτου.
Το ακίνητο είναι από τα ακριβότερα και δυσκολότερα προϊόντα στην αγορά. Απευθυνόμενοι στους RealBrokers έχετε έναν επαγγελματία δίπλα σας. Θα αξιολογήσουμε τη πραγματική αξία του σπιτιού σας και θα προωθήσουμε την πώληση του ακινήτου μέσω του δικού μας δικτύου και της καλύτερης προβολής του στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο. Έτσι πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες πώλησης και μικραίνετε το χρόνο επίτευξης του αποτελέσματος.
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε πολλά μεσιτικά γραφεία, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι όσοι λιγότεροι μεσίτες ασχολούνται με το ακίνητό σας τόσο καλύτερο για εσάς. Απευθυνθείτε επιλεκτικά σε σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου, με συγκεκριμένες προτάσεις προβολής του ακινήτου σας έτσι ώστε να προβληθεί με σωστό τρόπο, φέρνοντας έτσι και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «κορεσθεί» το ακίνητο σας κατά την διαδικασία της πώλησης για όσο διάστημα βρίσκεται «εκτεθειμένο» στην αγορά.
Φροντίστε την εμφάνιση του ακινήτου, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Επισκευάσετε πιθανές ζημιές σε υδραυλικά, ηλεκτρικά, υγρασίες, ντουλάπια. Αν κρίνετε αναγκαίο βάψτε τους χώρους με φωτεινά χρώματα. Κάντε γενική καθαριότητα και απομακρύνετε άχρηστα αντικείμενα και έπιπλα που χαλάνε την εικόνα. Φωτίστε όλους τους χώρους, αφού μπορεί η υπόδειξη να γίνει ώρα χωρίς φυσικό φωτισμό. Ένα καλό αισθητικά αποτέλεσμα, πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις ενός στον υποψήφιου αγοραστή.
Ετοιμάστε τον φάκελο του ακινήτου με το συμβόλαιο αγοράς, συστάσεις ιδιοκτησίας, τοπογραφικό, άδεια οικοδομής, κτηματολογικά έγγραφα, κατόψεις και στατικές μελέτες.
Απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας για περεταίρω βοήθεια από την αρχή της διαδικασίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να εμπλακεί και να παρευρεθεί στην διαδικασία σύναψης και υπογραφής των συμβολαίων
Δικαιολογητικά Πώλησης
Ο Πωλητής πριν την υπογραφή του Συμβολαίου, υποχρεούται να προσκομίσει στο Συμβολαιογράφο που θα το συντάξει, τα πιο κάτω δικαιολογητικά:
- Συμβόλαια Αγοράς του ακινήτου που να αφορούν και παλαιότερες μεταβιβάσεις.
- Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας.
- Τοπογραφικό του οικοπέδου του ακινήτου.
- Σχέδια του ακινήτου(στατικά, κατόψεις, διάγραμμα κάλυψης).
- Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας (όπου απαιτείται).
- Ταυτότητα - Α.Φ.Μ. - ΔΟΥ όλων των πωλητών-ιδιοκτητών. Στις φωτοτυπίες να σημειώνονται σημερινές διευθύνσεις κ επάγγελμα.
- Φορολογική Ενημερότητα.
- Ασφαλιστική Ενημερότητα αν ο πωλητής είναι φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή είναι Διευθυντής ή διαχειριστής ή διευθύνων σύμβουλος ή μέλος Συνεταιρισμού ή Ένωσης Συνεταιρισμών. Επίσης αν η οικοδομή είναι νεοαναγειρόμενη ή έχει ανεγερθεί εντός της τελευταίας 10ετίας.
- Ε9 που να δείχνει ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί.
- Βεβαίωση ότι το εισόδημα του ακινήτου έχει δηλωθεί τα δύο τελευταία έτη στην δήλωση εισοδήματος Ε2, διαφορετικά υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο δεν αποφέρει εισόδημα στον ιδιοκτήτη.
- Βεβαίωση ότι έχει πληρωθεί ο επιμεριστικός φόρος που αναλογεί στο ακίνητο που μεταβιβάζεται, εφόσον υπόκειται σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Αποδοχή Κληρονομιάς) & βεβαίωση ότι έχει καταβληθεί ο φόρος Δωρεάς, Γονικής Παροχής ή Κληρονομιάς, εφόσον έχει αποκτηθεί το ακίνητο με κάποιον από αυτούς τους τρόπους.
- Πιστοποιητικό από τον αρμόδιο δήμο ότι δεν οφείλεται ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας.
- Υποθηκοφυλακείο (πιστοποιητικό ότι δεν εκκρεμεί εις βάρος του ακινήτου του πωλητή υποθήκη - κατάσχεση - διεκδίκηση).
- Κτηματολογικό απόσπασμα από το Γραφείο Κτηματολογίου στο οποίο ο Πωλητής έχει υποβάλλει δήλωση του Ν. 2308/85, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
- Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ για κτήρια συνολικού εμβαδού πάνω από 50 τ.μ.
- Βεβαίωση Μηχανικού η οποία να πιστοποιεί την ταύτιση της πραγματικής εικόνας του ακινήτου, με αυτήν, η οποία είναι αποτυπωμένη στα συμβόλαια και στα επίσημα Πολεοδομικά Σχέδια του ακινήτου και δεν χρειάζεται περαιτέρω τακτοποιήσεις (νομιμοποιήσεις αυθαίρετων, βοηθητικών και ημιυπαιθρίων χώρων.
- Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων). Ο ιδιοκτήτης από 01/01/2015 υποχρεούται να προσκομίσει το αναφερθέν πιστοποιητικό το οποίο μπορεί να προμηθευτεί από το TAXIS (Ηλεκτρονικά). Αρμόδιος για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού είναι ο λογιστής.
Επιπροσθέτως:
- Ληξιαρχικές πράξεις θανάτου αν οι αναφερόμενοι στα συμβόλαια έχουν πεθάνει μετά το 1985.
- Βεβαίωση ότι έχει καταβληθεί ο φόρος Δωρεάς, Γονικής Παροχής ή Κληρονομιάς, εφόσον έχει αποκτηθεί το ακίνητο με κάποιον από αυτούς τους τρόπους.
Για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου & περιοχές - οικόπεδα δασικά:
- Πράξη χαρακτηρισμού (άρθρου 14 του Ν.998(1979).
- Κοινοποίηση & Δημοσίευση Πράξης χαρακτηρισμού.
- Πιστοποιητικό Δασαρχείου.
- Σε πολλές περιπτώσεις Πιστοποιητικό Αρχαιολογίας.
- Αν έχει καθοριστεί σε παραθαλάσσιες περιοχές Πιστοποιητικό Χάραξης Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
- Προτείνεται να υπάρχει και το Πιστοποιητικό Οικοδομησιμότητας.
- Βεβαίωση του αρμόδιου Γραφείου ΤΟΕΒ, για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές που λειτουργεί Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, ότι δεν οφείλονται εισφορές αρδευτικών τελών.
- Βεβαίωση από τον αρμόδιο Δήμο περί μη οφειλής ληξιπροθέσμων οφειλών του ακινήτου για την εισφορά σε γη και χρήμα, εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως σύμφωνα με το Ν. 1337/83 και έχει κυρωθεί Πράξη Εφαρμογής. Αν η Πράξη Εφαρμογής κυρώθηκε μετά τις 25.11.1994, ή δεν έχει ακόμη κυρωθεί, απαιτείται και Πιστοποιητικό από τον αρμόδιο Δήμο ότι έχει υποβληθεί από τον πωλητή Δήλωση Ιδιοκτησίας.
- Άδεια της Επιτροπής του Ν. 1892/1990 εάν το ακίνητο βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή.
Έξοδα Μεταβίβασης Πωλητή
1) Παράβολο για τον Δικηγορικό Σύλλογο Υπολογίζεται επί του αναγραφόμενου τιμήματος ως εξής:
- 1% μέχρι 44.000€
- 0,5% για το υπόλοιπο ποσόν
Η αμοιβή του Δικηγόρου για την παράσταση στο συμβόλαιο.
2) Μεσιτική αμοιβή 2 % επί της συμφωνηθείσας τιμής του ακινήτου
Στην αμοιβή Δικηγόρου, Συμβολαιογράφου και Μεσίτη έχουμε ΦΠΑ 23%
3) Φόρος Υπεραξίας 15% (*Υπό αναστολή από 01/01/2015 εως 31/12/2016)
Από τη 1η Ιανουαρίου 2014 μειώθηκε μεν ο φόρος μεταβίβασης για τους αγοραστές από το 10% στο 3% επί της "αντικειμενικής αξίας", πλην όμως επιβλήθηκε φόρος στον πωλητή ακινήτου, επί της "υπεραξίας", δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα στην (αντικειμενική) αξία του χρόνου που το απέκτησε και στην (πραγματική=δηλούμενη) αξία την οποία εισπράττει σήμερα κατά την πώλησή του. Η διαφορά που προκύπτει, μετά από κάποια απομείωση, ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου, φορολογείται με συντελεστή 15%.
Με την τελευταία ρύθμιση του Ν. 4254/2013 (ΦΕΚ 85/7.4.2104 Τ. Α΄) μειώθηκε αισθητά, σε σχέση με τις προισχύσασες ανεφάρμοστες ρυθμίσεις, η επιβάρυνση του φόρου υπεραξίας, των κάθε είδους συναλλαγών σε ακίνητα, ενώ απαλλάσσονται πλήρως οι πωλήσεις ακινήτων που διακατέχονται από τον πωλητή τους πρό της 1.1.1995. Ειδικότερα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται για το φόρο υπεραξίας τα εξής:
1. Σύμφωνα με το νόμο απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έως και 31/12/1994. Επίσης στην πράξη απαλλάσσονται και όλα τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 2007 και μετά, όταν αυτά πωλούνται σε τιμή ίση ή μικρότερη της αντικειμενικής, εφόσον οι αντικειμενικές αξίες από το 2007 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι σήμερα.
2. Η τιμή πώλησης είναι αυτή που θα δηλωθεί από τους συμβαλλόμενους στο πωλητήριο συμβόλαιο. Η τιμή κτήσης είναι η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο απόκτησης του ακινήτου, ενώ επί κληρονομιών, δωρεών κτλ η τιμή κτήσης είναι η αξία πάνω στην οποία υπολογίστηκε ο σχετικός φόρος.
3. Για τα ακίνητα που δεν προκύπτει η τιμή κτήσης, η τιμή πώλησης αποπληθωρίζεται με βάση το δείκτη τιμών κατοικιών των ετών που διακρατήθηκε και ο οποίος δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
4. Το ποσό της "υπεραξίας" που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης απομειώνεται σε ποσοστό έως και 40%. Ειδικά για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 1995 έως και το 2002 το ποσοστό απομείωσης προσαυξάνεται κατά 20% ακόμη.
5. Στις περιπτώσεις χρησικτησίας που συμπληρώθηκε προ της 31.12.1994, ως τιμή κτήσης θεωρείται αυτή της 1.1.1995.
6. Στις περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτου με αυτεπιστασία ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο (2) ετών από την ημερομηνία ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών.
7. Από το ποσό της υπεραξίας που προκύπτει, αφαιρούνται 25.000 ευρώ, και φορολογείται το υπόλοιπο ποσό, με την προυπόθεση ότι το ακίνητο διακρατήθηκε τουλάχιστον επί 5 έτη. Η παράλογη διάταξη που απέκλειε την αφαίρεση αυτή αν είχε πραγματοποιηθεί άλλη μεταβίβαση ακινήτου κατά το χρόνο διακράτησης καταργήθηκε.
8. Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να ελέγχουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης κτλ) αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για στοιχεία που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν.
9. Ο φόρος υπεραξίας εισπράττεται και παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και αποδίδεται εντός 5 ημερών στο δημόσιο.
Για τη σύντομη κατανόηση του πως έχουν διαμορφωθεί οι σχετικές διατάξεις (άρθρα 41 και 43 του Νόμου 4172/2013 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, όπως ήδη τροποποιήθηκαν με το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών), δημοσιεύουμε παρακάτω μιά πρόχειρη "κωδικοποίησή" τους, χωρίς καμιά ευθύνη μας για τυχόν αναντιστοιχίες άρθρων και διατάξεων, ως εξής:
Αρθρο 41. Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας
1. Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή συμμετοχών οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στην έννοια του εισοδήματος του προηγούμενου εδαφίου εμπίπτει και η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης.
Ως μεταβίβαση σύμφωνα με την παράγραφο αυτή νοείται και η εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.
2. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης ή της αξίας του ανταλλάγματοςπου καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη σύμφωνα με την παράγραφο 5.
Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση κτήσης λόγω μεταβίβασης με επαχθή αιτία, είναι το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο,
β) Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, είναι η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο,
γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπολογίζεται ως εξής: Τιμή κτήσης ίσον τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. Ως ΔΤΚατ νοείται ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών Περιοχών της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν κατά το χρόνο της μεταβίβασης δεν έχει δημοσιευθεί μέσος ΔΤΚατ, λαμβάνεται υπ' όψιν ο σχετικός δείκτης του αμέσως προηγούμενου έτους. Η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασηςή, στην περίπτωση της ανταλλαγής, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που αποτελεί το αντάλλαγμα για κάθε συμβαλλόμενο και εφόσον αυτή δεν υφίσταται, η φορολογητέα αξία. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση του ακινήτου δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης. Στην περίπτωση που περιέρχεται στην κατοχή τρίτου κτίσμα που έχει ανεγερθεί στο έδαφός του με δαπάνες του μισθωτή σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου, ως υπεραξία θεωρείται η αντικειμενική αξία του κτίσματος. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική.
3. Ο χρόνος κτήσης είναι ο χρόνος απόκτησης ποσοστού τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει χρόνος κτήσης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ισχύουν τα εξής:
α) Επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε, με αυτεπιστασία ή με βάση το σύστημα της αντιπαροχής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο (2) ετών από την ημερομηνία ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των παραπάνω προθεσμιών,
β) Επί πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος που δηλώνεται ως χρόνος ανέγερσης και πιστοποιείται από το μηχανικό στη σχετική αίτηση τακτοποίησης, και αν αυτός δεν προκύπτει, η λήξη των χρονικών περιόδων που ορίζονται στον ν.4178/2013
γ) Επί πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κτήσης του νόμιμου κτίσματος.
δ)Επί χρησικτησίας, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η αντίστοιχη ημερομηνία του εικοστού πρώτου έτους, πριν από το χρόνο της μεταβίβασης.
ε) Σε περίπτωση κατά την οποία η μεταβίβαση του άρθρου 41 Κ.Φ.Ε. αφορά δικαίωμα το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική. Ειδικά στην περίπτωση της χρησικτησίας, εφόσον ο σχετικός χρόνος συμπληρώθηκε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1994, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 1995. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται χρόνος κτήσης και σε κάθε άλλη περίπτωση καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.)
4. Σε περίπτωση κατά την οποία ο προσδιορισμός της υπεραξίας σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους καταλήγει σε αρνητικό ποσό, η εν λόγω υπεραξία θεωρείται μηδενική.
5. Η υπεραξία που προκύπτει σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους λαμβάνεται απομειούμενη με την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών απομείωσης:
Έτη διακράτησης
|
Συντ. απομείωσης
|
Έτη διακράτησης
|
Συντ. απομείωσης
|
1
|
100,0%
|
14
|
77,9%
|
2
|
98,2%
|
15
|
76,4%
|
3
|
96,4%
|
16
|
74,8%
|
4
|
94,7%
|
17
|
73,2%
|
5
|
93,0%
|
18
|
71,7%
|
6
|
91,2%
|
19
|
70,2%
|
7
|
89,5%
|
20
|
68,7%
|
8
|
87,8%
|
21
|
67,2%
|
9
|
86,1%
|
22
|
65,7%
|
10
|
84,5%
|
23
|
64,2%
|
11
|
82,8%
|
24
|
62,8%
|
12
|
81,1%
|
25
|
61,5%
|
13
|
79,5%
|
26+
|
60%
|
Στην περίπτωση ακινήτου που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 41 και έχει αποκτηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα σ' αυτό, από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ο συντελεστής απομείωσης της παραγράφου 5 πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,8.
|
6. Στην έννοια του όρου μεταβίβαση για την εφαρμογή του παρόντος περιλαμβάνονται τα εξής:
α) η μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής δουλείας, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μεταβίβαση υπό αναβλητική ή διαλυτική αίρεση ή με τον όρο της εξώνησης,
β) η σύσταση επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας,
γ) η παραίτηση από την κυριότητα ακινήτου ή από εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου,
δ) η μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης,
ε) η μεταγραφή δικαστικής απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 949 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, λόγω μη εκτέλεσης προσυμφώνου μεταβίβασης ή η απόκτηση οποιουδήποτε δικαιώματος των περιπτώσεων α', β' και δ' της παρούσας παραγράφου με αυτοσύμβαση,
στ) η εκποίηση ακινήτου συνεπεία εκούσιου πλειστηριασμού.
7. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, οι ακόλουθες περιπτώσεις δεν θεωρούνται μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας:
α) η μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου στον εντολέα λόγω υπερβάσεως της εντολής από τον εντολοδόχο,
β) η μεταγραφή δικαστικής απόφασης με την οποία ακυρώνεται λόγω εικονικότητας σύμβαση μεταβίβασης ακινήτου,
γ) η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις φορολογητέες μεταβιβάσεις της παραγράφου 1,
δ) η αυτούσια διανομή ή συνένωση ακινήτων ή πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη.
ε) η ανταλλαγή ποσοστών ακίνητης περιουσίας επί κτηθέντων λόγω κληρονομικής διαδοχής ή γονικής παροχής ή από συζύγους κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης
8. Για τον καθορισμό της αξίας της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της χρησικτησίας, της προσωπικής δουλείας ή άλλης δουλείας επί του ακινήτου, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 15, 16 και της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
9. Από την υπεραξία όπως αυτή προκύπτει μετά την απομείωσή της σύμφωνα με την παράγραφο 5, αφαιρείται ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε (5) τουλάχιστον έτη και επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στο τυχόν υπόλοιπο ποσό.
10. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι τιμές κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν σύμφωνα με την παράγραφο 2, καθώς και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
11. Το φυσικό πρόσωπο που αποκτά υπεραξία από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 καταβάλλει στο συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην υπεραξία σύμφωνα με το άρθρο 43.
Άρθρο 43. Φορολογικός συντελεστής
Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
Άρθρο 67 Α Υποβολή της δήλωσης υπολογισμού του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.
1.Ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 41, όπως αυτό ισχύει.
2. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης της παραγράφου 1, ως προς τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων αυτής ή του εμπραγμάτου δικαιώματος, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές, τα μεγέθη του ΔΤΚατ και τον υπολογισμό του φόρου, και να θεωρεί τη δήλωση, την οποία, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, επισυνάπτει σ' αυτό. Ο συμβολαιογράφος δεν έχει ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.
3. Ως χρόνος υποβολής της δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης στο οποίο προσαρτάται.
4. Ο μισθωτής του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 41 υποχρεούται να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας του κτίσματος που περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου συνιστά άμεσο προσδιορισμό του φόρου. Υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι ο τρίτος.
5. Για τις μεταβιβάσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση ε' της παραγράφου 6 του άρθρου 41, ο αποκτών υποχρεούται να δηλώνει τα στοιχεία που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας της ακίνητης περιουσίας. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου συνιστά άμεσο προσδιορισμό του φόρου. Υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι ο αποκτών.
6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο χρόνος απόδοσης του φόρου και κάθε άλλο αναγκαίο για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος.
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
- Συμπληρώνεται η ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου κατά τη σύνταξή του, καθώς αυτή θεωρείται χρόνος υποβολής της δήλωσης.
- Στην ένδειξη "ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ" αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία (π.χ. 15/2/2013) κτήσης του ακινήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των ετών που διέρρευσαν μεταξύ κτήσης και πώλησης, ώστε να εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής απομείωσης. Σημειώνεται ότι το διαρρεύσαν διάστημα υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 241 και 243 του Αστικού Κώδικα. Συνεπώς, προθεσμία που προσδιορίζεται σε χρόνια λήγει μόλις περάσει η αντίστοιχη ημερομηνία του τελευταίου έτους.
- Σε περίπτωση που το ακίνητο αγοράστηκε μέσα στο ίδιο έτος της μεταβίβασης δεν αναγράφεται ΑΤΑΚ.
- Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, η οποία υποβάλλεται σε φόρο, λαμβάνεται απομειούμενη με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών απομείωσης.
Καλή επιτυχία στην πώλησή σας!